Skip to main content

Нова воћна искуства уз баланс чулног ужитка и нутритивне испуњености сочним даровима природе

Извор: ИПАРД на длану бр. 16 - мај/јун 2022

„Фрувита” д.о.о. основана је 2003. године у смедеревскогрочанском крају, надалеко познатом по производњи брескви и јабука, али и шљива, трешања, кајсија и крушака. „Фрувита” д.о.о. се бави производњом воћних сокова, нектара, напитака, као и воћних каша. Поред погона у Луњевцу, у селу Колари „Фрувита” д.о.о. располаже најсавременијом линијом за производњу воћних каша и јединственом линијом за цеђење свежег воћа. У погону се прерађују само зрели, здрави и неоштећени плодови свежег воћа који се набављају од локалних произвођача.

Представници „Фрувита” д.о.о. наглашавају да је квалитет приоритет у њиховом пословању, као и континуирано увођење иновација. У прилог томе говори чињеница да су увели HACСP стандард и пре него што је то постала законска обавеза. Први су на овим просторима понудили 100% воћне сокове, оне који нису произведени из концентрата, и премијум квалитет у ПЕТ амбалажи. Тако су се и одлучили да уз подршку ИПАРД програма набаве и најсавременију асептичну линију за пуњење воћних сокова SERAC и сместе је у погон у селу Луњевац.

„Фрувита” д.о.о. је за наведени пројекат остварила подстицај у оквиру Другог јавног позива за Меру 3 у Сектору прераде воћа. Висина инвестиције износила је око 2,5 мил. EUR, док је кориснику исплаћена подршка од близу милион евра, при чему је допринос ЕУ преко 700 хиљ. EUR.

„Асептично пуњење је финални корак читавог процеса, посвећен врхунском укусу, а састоји се од стерилизације амбалаже и пуњења амбалаже стерилним производом у стерилним условима. Ова линија је срце наше производње и омогућиће нам да у наредној деценији производимо сокове врхунског квалитета. Без подршке ИПАРД програма у овом тренутку не бисмо били у могућности да инвестицију реализујемо. Ова инвестиција нам је донела већи удео на тржишту и раст извоза од чак 50%”, кажу у компанији и наглашавају да нису имали већих проблема у самом поступку одобравања ИПАРД подршке, као ни у захтевном процесу набавке производне линије направљене по мери.